Vergunning Staatsloterij moet onder de loep

Vergunning Staatsloterij moet onder de loep

We weten in Nederland bijna niet anders dan dat er één vergunning is voor de Staatsloterij. En dat is niet helemaal eerlijk, zo wordt nu gesteld. Althans, dat is de veelgehoorde klacht bij andere partijen die aanspraak zouden willen maken op een vergunning. En die klacht wordt nu serieus genomen bij de Raad van State.

Wat dat betekent? Dat de vergunning van de Staatsloterij onder de loep genomen moet worden, maar ook dat de Kansspelautoriteit (KSA) op het matje wordt geroepen. Want die autoriteit is namelijk verantwoordelijk voor het uitgeven van de vergunningen.

Waarom niet meer dan één vergunning?

Nu er dankzij de aanstaande regulering van online kansspelenweer volop wordt gediscussieerd over de Nederlandse gokmarkt, rakelt ook weer de discussie over de Staatsloterij op. Er was eerder al ophef over het feit dat alleen de Nederlandse loterij een vergunning mocht houden van de KSA voor het aanbieden van deze loterij. Andere aanbieders voelden zich namelijk benadeeld door het monopolie. Het argument dat daarvoor werd gegeven was dat ‘gokverslavingen voorkomen dienden te worden’, maar dat viel nogal in slechte aarde bij andere partijen. Want zijn er niet tal van andere kansspelen waar ook het risico van gokverslavingen bestaat, maar waar wel meerdere vergunningen worden uitgegeven?

Vraagtekens over een ‘administratieve regeling’

Daarnaast moet de waakhond ook uitleg bieden over waarom dit certificaat sinds 2016 is ondergebracht in een Besloten Vennootschap, in plaats van een stichting. De KSA gaf aan dat het daarbij om een administratieve regeling ging die de fusie tussen de Staatsloterij en De Lotto in de vorm van de Nederlandse Loterij met zich meebracht, maar de Raad van State is ontevreden met die uitleg en wil opheldering. Het is niet voor het eerst dat de KSA tekst en uitleg moet bieden over de uitgegeven vergunningen. In mei 2018 was de Raad van State ook al eens van mening dat de KSA datzelfde moest doen voor het alleenrecht op de Lotto.

Einde aan het monopolie van de Nederlandse Loterij?

Met alle ophef wordt nu voorzichtig gespeculeerd over een mogelijk einde van de monopoliepositie van de Nederlandse Loterij. Dat past op zich ook wel in de huidige trend, want vanaf 2020 wordt in elk geval ook de online gokmarkt in Nederland opengegooid. Daarbij wordt ruimte geboden aan meerdere aanbieders om aanspraak te maken op een vergunning. Zo liet minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming al blijken dat het wel eens om 40 à 45 online casinovergunningen zou kunnen gaan. Nu is dat aantal wat aan de hoge kant voor de Nederlandse Staatsloterij, maar het is niet ondenkbaar dat er een aantal nieuwe spelers op de markt komt. Wij zijn benieuwd naar het onderonsje tussen de KSA en de Raad van State en houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.