Krasloten: wie houdt er nou niet van?

Krasloten: wie houdt er nou niet van?

De reclames komen voortdurend voorbij en we moeten zeggen: ze zijn ook wel heel erg verleidelijk. Met een euro kans maken op torenhoge prijzen, en dat terwijl je na een paar keer krassen al meteen weet of je gewonnen hebt of niet. We kunnen ons wel voorstellen dat mensen zo dol zijn op krasloten.

Toch werken veel moderne krasloten net iets anders dan we van oudsher gewend zijn. Want met nog meer gemak speel je tegenwoordig ook online met krasloten. Krasloten: wie houdt er nou niet van?

Geschiedenis van krasloten

Krasloten kennen hun oorsprong in de Verenigde Staten. Daar zou een bedrijf in 1974 een computergegenereerd lot ontwikkelen, waarbij in eerste instantie nog drie soortgelijke symbolen moesten verschijnen voordat je als speler prijs had. En dat zou meteen een groot succes blijken. Waarom? Omdat spelers met een relatief lage inzet kans maakten op een mooi bedrag. In België kwam het eerste krasspel van de Nationale Loterij in 1983 uit, terwijl we in Nederland een paar jaar moesten wachten: pas in 1994 werd het eerste kraslot verkocht. En dat er in ons land reikhalzend werd uitgekeken naar de komst van de loten, bleek wel uit het feit dat er maar liefst 1.5 miljoen stuks van werden verkocht in 2 dagen tijd.

Inmiddels ook online krassen

Vanaf 2006 kennen we ook de online loten. Ook het aanbod van online krasloten begon ooit met een paar partijen, maar inmiddels zijn ze niet meer aan te slepen. De krasloten zelf zijn steeds realistischer geworden en bieden als voordeel dat de deelnemer niet meer naar de winkel hoeft. Je hoeft daarnaast ook niet, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij een loterij, te wachten op een vaste trekking. Als je met een online kraslot speelt, zie je meteen of je hebt gewonnen. En laat het internet er nu ook net voor zorgen dat je op elk willekeurig moment een lot kunt aanschaffen zonder de deur uit te hoeven. Alleen raden we je wel aan om niet zo te krassen als met een papieren lot. De computer doet al het werk voor je.

Wel vermakelijk, niet verslavend

Krasloten staan ook wel bekend als één van de meest onschuldige kansspelen, want er zijn niet heel veel mensen die verslaafd zullen raken aan het kopen van krasloten. Bovendien zijn krasloten ook algemeen geaccepteerd en heerst er geen taboe op. Wat dat betreft mogen krasloten ook worden gezien als een welkome toevoeging op andere kansspelen, zoals gokautomaten, loterijen, sportweddenschappen en videoslots. Veel mensen worden bij krasloten ook meteen weer met beide benen terug op aarde gezet wanneer zij verliezen. Net zo onmiddellijk als de behoeftevervulling is, is ook de terugkeer naar de orde van de dag.

Opmerkelijke verhalen

Wie een mooie geldprijs wint, heeft natuurlijk altijd een goed verhaal, maar we hebben een aantal verhalen voor je dat wel heel erg opmerkelijk is. En dat bedoelen we niet altijd in goede zin. Zie maar eens:

Hondenvoer net iets goedkoper dan gedacht

Zo werd een 73-jarige Amerikaanse man in september 2018 in één keer miljonair nadat hij eigenlijk alleen maar boodschappen zou doen voor zijn hond Boots. Omdat het hondenvoer goedkoper bleek uit te vallen dan vooraf gedacht, besloot hij een lot te kopen. Dat zou een goede zet blijken, want na het krassen zag hij tot zijn grote verbazing dat hij zo’n 8,6 miljoen euro rijker was (10 miljoen dollar). Hij zal Boots vast een dikke knuffel hebben gegeven.

Tiener uit Canada wint levenslang inkomen met eerste lot ooit

Ook de 18-jarige Charlie Lagarde uit het Canadese Montérégie zou flink wat geluk hebben toen zij haar lot zou kopen. Charlie zou de rest van haar leven namelijk 625 euro per week winnen. Opmerkelijk was dat het de allereerste keer in haar leven was dat ze een lot zou kopen. En het was dus meteen raak. Overigens had ze volgens de Loto-Québec de keuze om in één keer een miljoen Canadese dollar op te strijken of de rest van haar leven een mooi bedrag per week. Ze koos, vanwege haar leeftijd, voor het laatste.

Foutje, bedankt

Helaas had John Wines net iets minder geluk. De Amerikaan uit de staat New Mexico dacht namelijk 500.000 dollar te hebben gewonnen. Toen hij zijn lot openkraste was dat namelijk het bedrag dat op het stukje papier verscheen. Toch zou de blijdschap van korte duur zijn, want al meteen werd hem verteld dat de New Mexico Lottery helemaal niet zulke hoge bedragen uitkeerde. Wat bleek nu? Er was een drukfout gemaakt. Wines nam op zijn beurt weer contact op met de loterij en die wisten het volgende te melden: “We hebben een fout gevonden en onze printer opnieuw ingesteld. Bedankt dat u dit aan de aandacht heeft gebracht. Helaas levert uw ticket geen geldbedrag op.” Als compensatie kreeg de man een bedrag van 100 dollar. Dat kon er nog net af bij de New Mexico Lottery.