Bookmakers moeten inzetten op ‘crack cocaine’-gokautomaten verlagen

Inzetten op ‘crack cocaine’ gokautomaten moeten omlaag

Als een gokkast bekendstaat als een ‘crack cocaine’-gokautomaat, dan weet je dat het menens is. In het Verenigd Koninkrijk moeten inzetten op deze gokkasten omlaag. Ze zouden namelijk te verslavend zijn, net zoals crack en cocaïne dat ook zijn.

Met deze crack cocaine-automaten wordt gedoeld op de zogeheten Fixed Odds Betting Terminals, die in de volksmond ook wel FOBT’s worden genoemd en dus ook regelmatig te maken krijgen met de excentrieke verwijzing naar de harddrugs. Wat dit precies voor apparaten zijn, vertellen we je hieronder. Want we komen niet elke dag gokkasten tegen die zo’n afschrikkende naam hebben als deze.

Allesbehalve een onschuldige speelautomaat

In wezen hebben we het hier over speelautomaten waar je allerlei soorten kansspelen op kunt spelen, zoals bijvoorbeeld roulette. En hoewel dat op het eerste oog onschuldig lijkt, gaat het om een serieus Brits probleem. Er wordt namelijk veel op gegokt door de Britten en op zo’n beetje elke straathoek is wel een crack cocaine-apparaat te vinden. De overheid probeert nu om de gokverslavingen een halt toe te roepen door de inzetten te verlagen van maximaal 100 pond naar 2 pond per week. Toch vrezen experts dat deze maatregel niet heel veel zin zal hebben, omdat de verwachting is dat de gokverslaafden dan wel andere gokautomaten zullen vinden om het geld op uit te geven.

Eerst valuatie nodig

Dr. Heather Wardle, een vooraanstaand expert op het gebied van gokgedrag, is blij met elke actie tegen gokverslaving, maar zegt daarbij ook dat het “zeer verontrustend is dat een dergelijke verandering in de regelgeving niet eerst goed wordt geëvalueerd voordat het wordt ingevoerd”. Casino’s en speelhallen hebben namelijk veel alternatieve speelautomaten met veel van dezelfde verslavende functies als de crack cocaine-automaten. Omdat deze machines een sneller spelverloop hebben dan FOBT’s en minder uitbetalen, kunnen spelers net zo snel geld verliezen op slots, zelfs bij veel lagere inzetten. De RPC, een onafhankelijke overheidsinstantie die het de welslagen van dit soort voorstellen beoordeelt, heeft in eerste instantie geconstateerd dat het voorstel voor maximale inzetten van 2 pond het doel niet zal bereiken.

Een veel groter probleem

Mike Chatha, die al 25 jaar met probleemgokkers werkt en auteur is van een nieuw boek over de wetenschap achter gokverslaving, zegt op zijn beurt dat elke poging om het gokprobleem aan te pakken moet kijken naar gokken in z’n geheel, in plaats van naar individuele kansspelen. Wanneer iemand verslaafd is, hebben ze immers een bepaalde behoeftenvervulling nodig om vooruit te kunnen. Als die behoefte niet meer wordt vervuld door FOBT’s, dan schakelen ze gewoon over naar een ander product. Je kunt het gokprobleem niet aanpakken door je op één spel te richten”, zo geeft Chatha aan. Of zoals hij het op toepasselijke wijze ook wel benoemt: “Je kunt alcoholisme niet aanpakken door alleen wodka te verbannen.”