België komt met strengere regels voor kansspelen

Strengere regels kansspelen België

In België werd online gokken al in 2011 legaal. En dat is nogal een verschil met Nederland, waar online kansspelen pas midden 2020 legaal worden. Of dat ook betekent dat het vrij spel is wat betreft het gokken? Allesbehalve. De kansspelenregels worden in België juist een stuk strenger. Zo heeft De Kamer onlangs een voorstel goedgekeurd dat ervoor moet zorgen dat er strenger wordt omgegaan met kansspelen.

Waar dat voorstel op is gericht? Onder meer op minderjarige spelers. Die moeten namelijk beter worden beschermd met de nieuwe wet. De nieuwe maatregelen gaan onder andere de Belgische horecagelegenheden treffen. Hoe het precies zit, leggen we je vandaag uit.

Leeftijdscontrole via een e-ID-lezer

Want om minderjarigen te onthouden van kansspelen komt er een zogeheten e-ID-lezer. Deze komt in de cafés in elke gokkast en moet ervoor zorgen dat er een leeftijdscontrole kan worden uitgevoerd. Ook de toestellen van de Nationale Loterij moeten worden voorzien van een dergelijke lezer. Daarnaast mag elk café voortaan maximaal 4 kansspelen aanbieden, twee zogenoemde kleine kansspelen die een beperkte inzet kennen en twee andere kansspelen. Om welke kansspelen dat gaat, is vooralsnog niet helemaal duidelijk.

Gemeenten krijgen meer zeggenschap

De gokautomaten die in cafés te vinden zijn vallen direct onder de Belgische kansspelwet. Op andere plekken waar deze toestellen worden aangeboden, krijgen de gemeenten meer zeggenschap. Zo mogen deze kansspelen alleen worden aangeboden met goedkeuring van de betreffende gemeente en geldt ook op gemeentelijk niveau dat minderjarigen moeten worden geweerd. Wedkantoren moeten op hun beurt ook een overeenkomst sluiten met de gemeente om aanspraak te kunnen maken op een vergunning. Het zijn vervolgens de gemeenten die moeten vaststellen of er aan de kansspelenregels van de vergunning wordt gehouden.

Wedkantoren krijgen met strengere maatregelen te maken

Daarnaast moet de zogenaamde zwarte lijst worden uitgebreid naar de wedkantoren. In België kunnen mensen via het zogeheten Excluded Persons Information System worden uitgesloten van kansspelen als daar reden voor is. Die redenen kunnen te maken hebben met risicovol gedrag (gokverslavingen die zowel door de speler zelf als door familie of vrienden kunnen worden aangekaart) of het beroep (zoals politieagenten en rechters). Deze zwarte lijst zorgt ervoor dat de mensen die daarop staan niet worden toegelaten in bijvoorbeeld casino’s. De lijst moet nu ook worden aangehouden in wedkantoren.

Andere maatregelen

De goedkeuring van de nieuwe kansspelenregels zorgt ook voor een aantal andere maatregelen, die vooral met het vermijden van kwetsbare spelers te maken heeft.

  • Leeftijdsbeperking: daarnaast mogen geen virtuele kansspelen meer worden gespeeld door jongeren onder de 21 jaar.
  • Locatie wedkantoren: wedkantoren mogen niet meer zijn gevestigd in de buurt van ziekenhuis, scholen of andere plekken waar minderjarigen en verslaafde spelers kunnen komen.
  • Frauduleuze praktijken: de Belgische Kansspelcommissie krijgt daarnaast de bevoegdheid om fraudegevoelige weddenschappen te verbieden. Daarbij wordt onder meer gedoeld op live betting, oftewel weddenschappen op live sportevenementen.