Wilds, RTP en winlijnen: de meest gebruikte slot-termen op een rij

Wilds, RTP, en winlijen: de meest gebruikte slot termen op een rij

Wild-symbolen, de variantie, het uitkeringspercentage, of beter gezegd de RTP: het zijn allemaal slot-termen die voorbij komen in de wereld van casinospelletjes. En die kunnen nogal voor wat verwarring zorgen. Want we hebben het hier immers over technische termen, en dat is voor beginnende spelers nooit makkelijk.

Bovendien is het ook erg belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de termen, want als je het verschil niet weet tussen een hoge en een lage variantie, kan dat nogal wat gevolgen hebben voor je portemonnee als je besluit om geld in te zetten. Om je daarvoor te behoeden en je verder te informeren, komen we nu met de meest gebruikte slot-termen op een rij. Zo ga je goed voorbereid het spel in, en je weet wat dat betekent: 1-0 voor jou.

Bonusgame

Een bonusgame is een extra spel waarin je kans maakt op extra prijzen. Je komt doorgaans in de bonusgame terecht als je een x-aantal bonussymbolen op een winlijn ziet verschijnen.

Feature

Dit is een bonus in de vorm van een extra spel. Met dit extra spel kun je kans maken op extra prijzen. Ook kun je kans maken op de jackpot of andere bonusrondes.

Fruitautomaat

Dit is een klassieke gokautomaat en de voorloper van het elektronische videoslot.

Gratis spins

Met een beetje geluk krijg je te maken met gratis spins, vaak free spins genoemd. Dat zijn gratis spins die bij een promotieactie horen. Zo kun je een x-aantal gratis spins krijgen als je een bepaald videoslot uitprobeert. Ook komen gratis spins voor als je een x-aantal scattersymbolen tevoorschijn tovert op je scherm. Meestal ligt dit op minstens 3 scatters.

Highroller

Iemand die met grote bedragen speelt en bereid is om grotere risico’s te nemen.

Inzetniveau

Met het inzetniveau kun je voor jezelf bepalen hoe hoog jouw inzet voor een bepaalde ronde moet zijn. Meestal geldt daar wel een minimum en maximum voor.

Jackpot

Een jackpot is een extra prijs die je kunt winnen bovenop de normale winnende combinaties. Jackpots kunnen oplopen tot wel miljoenen euro’s.

Maximale inzet/max bet

Met deze optie kies je voor de hoogste bet per spin. De maximale bet verschilt van videoslot tot videoslot.

Minimale inzet/min bet

De minimale inzet die je moet doen om voor geld te spelen op een videoslot.

Multiplier

Multipliers zijn vermenigvuldigers. Deze multipliers geven aan met hoeveel je winst wordt vermenigvuldigd. Een 3x-multiplier betekent dus dat je winst met 3 wordt vermenigvuldigd.

Mobiele slots

Dit zijn videoslots die (ook) speelbaar zijn op mobiele apparaten als smartphones en tablets. Vaak staat vermeld of het videoslot mobiel geoptimaliseerd is.

Progressieve jackpots

Dit zijn jackpots die oplopen naarmate er vaker op wordt gespeeld. Het kan voorkomen dat er één jackpot is waaraan verschillende videoslots zijn gekoppeld.

Return-to-player/RTP/uitkeringspercentage

Dit is het percentage dat het videoslot theoretisch aan de speler uitbetaalt over de inleg. Dit percentage wordt genomen over de lange termijn. Een uitkeringspercentage van 95% betekent dat je van elke 100 euro inzet 95 euro zult terugkrijgen op de lange termijn. De andere 5 euro is het huisvoordeel. Hoe dichter het bij de 100% RTP ligt, hoe aantrekkelijker.

RNG: Random Number Generator

Een geautomatiseerde techniek waarbij de computer een totaal willekeurige uitkomst in een spel bepaalt. De RNG is ontwikkeld om de eerlijkheid van het spelverloop te garanderen.

Rollen

Dit zijn de haspels, ook wel reels genoemd, die voorbij komen als je een draai geeft aan een slot. Veel videoslots beschikken over 5 rollen, maar ook 3 of 4 rollen is gangbaar.

Scattersymbool

Scattersymbolen, ook wel scatters genoemd, kunnen overal op je scherm verschijnen en zorgen ervoor dat je in de bonuslevel terechtkomen. Niet alle slots hebben scatters.

Spelontwikkelaar

De maker van een videoslot. Een producent kan echter ook andere soorten games ontwikkelen, zoals tafelspellen als roulette of zelfs fysieke games. De spelontwikkelaar wordt ook wel gameontwikkelaar, provider, spelmaker of producent genoemd.

Uitbetalingstabel

In de uitbetalingstabel, ook wel paytable genoemd, zie je met welke combinaties van symbolen je wat kunt winnen. Bovendien staan de scatters, wilds en andere speciale symbolen ook in deze tabel opgesomd.

Volatiliteit/variantie

Dit is de verhouding tussen de mogelijke inkomsten en het financiële risico dat daaraan is gekoppeld. Bij videoslots met een hoge volatiliteit kun je grotere prijzen winnen, maar zie je ook sneller de inzet verdwijnen. Omgekeerd zijn videoslots met een lage variantie spellen die minder hoge pieken en diepe dalen kennen. Hiermee heb je dus met minder financiële klappers te maken, maar loop je ook minder risico op hoge verliezen. Een lage variantie is vooral gunstig voor de spelers die op langere termijn wensen te profiteren.

Wild-symbool

Een wild-symbool, of wild, kun je zien als een soort van joker die andere symbolen kan vervangen. Doorgaans zijn scattersymbolen daar een uitzondering op.

Win both ways

Hiermee kan een winnende combinatie zowel van links naar rechts als andersom worden gevormd. Bij een volle winlijn win je dus meteen twee keer zoveel geld. Standaard lopen winlijnen van links naar rechts.

Winlijnen

Dit zijn denkbeeldige lijnen die over het speelscherm lopen en waarmee je winnende combinaties kunt maken. Winlijnen kunnen zowel horizontaal als diagonaal over het scherm lopen. Daarbij geldt: hoe meer winlijnen, hoe meer winkansen je hebt.